Chlor: Chlor, bierze on udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej płynów ustrojowych. Występuje z sodem i potasem w złożonych związkach chemicznych. Wspomaga procesy usuwania toksycznych produktów przemiany materii przez wątrobę. Osoby pijące wodę chlorowaną powinny pamiętać, że zawarty w niej chlor niszczy witaminę E oraz naturalną florę [...]
Przedstawiam wam inforomacje o skladnikach odzywczcych. Mam nadzieję iż skończą się prozaiczne pytania typu: "Co to aminokwasy? Ile białka na kg. masy ciała, a ile węglowodanów, Co to za składnik w odżywce którą kupilem"? Zapraszam do czytania:) -------------------------------------------------- AMINOKWASY Aminokwasy to związki organiczne z [...]
Tak wiele pytań jest na forum ,że pomyślałem,że wkleje moje ciekawostki,kture uzbierałem szperając po necie i po forum,mam nadzieje,że się sprzyda!!!ciekawostki dotyczą odrzywiania,treningu i suplementacji! wy też możecie wklejać swoje ciekawostki!!!ulżusz sobie i pomożesz innym ! Dzięki! ~~Androstendion zmniejsza synteze testosteronu~~ [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywają witaminy i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w [...]
Tłuszczowa Dieta zaleca spożywanie dużych ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek. Według autora diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami. Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd [...]
Cynk jest składnikiem wielu enzymów bierze udział w syntezie białek ustrojowych i kwasów nukleinowych. Cynk to mikroelement, który znajduje się we wszystkich komórkach organizmu. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju komórek. Stymuluje układ odpornościowy do działania. Cynk korzystnie wpływa na stan skóry (wypryski skórne, trądzik, [...]
Zapraszam do dyskusji Cera od kuchni Być może jednak jedzenie wpływa na skórę w pośredni sposób. Dr Loren Cordain, specjalista zdrowego żywienia z Colorado State University zauważa, że ani u Ache, ani u Kitawańczyków nie wykryto przypadków cukrzycy, a na ich tradycyjną dietę składały się w 70 proc. minimalnie przetworzone rośliny oraz mięso i [...]
Tabela zamiany produktów Nie zawsze możemy spożyć zalecane produkty. W takich przypadkach zachodzi konieczność zamiany brakującego składnika na inny. Istotne jest by wymieniać produkty w obrębie jednej grupy, tzn. o podobnych wartościach odżywczych i z zachowaniem odpowiednich stosunków wagowych. Nie powinniśmy wymieniać składników dostarczających [...]
Witam Wszystkich. Tekst jest długi i z pewnością znajdziesz tutaj odpowiedzi na swoje pytania. Przesiedziałem wiele godzin nad tym, by artykuł był napisany przejrzyście i prostym językiem, byś go w pełni mógł zrozumieć i pojąć, więc wykorzystaj tę chwilę i przeczytaj go. Dziękuję, miłego czytania. W artykule tym podam sposoby pozbycia się [...]
napisałem ten post choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A [...]
Czy mięso i ryby wazy się surowe czy ugotowane ? Czy niema to różnicy ? Bo np. wiem ,że ryż czy makaron surowy. I przy okazji jak sobie radzicie z szybkim odmrożeniem takiej zamrozonej piersi czy ryby, bo ja jak wracam ze szkoły to wcyaigam i doraz uchce gotować a wiadomo że jak waże zamrożone jedzenie wychodzi niedokładnie bo część to woda ...
Witam !!! Układając dietę napotkałem się na pewien problem. Tym problemem jest wybranie odpowiednich ryb jak i chudego mięsa, które będę jadł po treningu. Najlepiej jakby niebyły one zbyt tłuste i "ciężkie na żełądku", gdyż posiłek ten zjadam o godzinie 18.30 o w 6/7 tygodnia mam treningi taekwondo jak i krav maga. Z góry dziękuję za przeczytanie [...]
Wykorzystanie diety niskoenergetycznej, gdzie zapotrzebowanie dobowe jest obniżone o 30% działa skuteczniej, gdy źródłem białka jest dorsz. Naukowcy z Islandii doszli do tego typu wniosków, a badanie opublikowali w artykule, który ukazał się w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular. Badanie Celem badania było sprawdzenie, jaki wpływ na nadwagę [...]
Wraz z wiekiem nasze ciało traci masę mięśniową. Jest to naturalna konsekwencja zmian metabolicznych, które wpływają na skład ciała. Jeżeli nie trenujesz i nie robisz nic w kierunku budowania mięśni czy też ich utrzymania, to już po 35. roku życia Twoje ciało będzie stopniowo traciło mięśnie. Czy betaina pomaga utrzymać masę mięśniową? Naukowcy [...]
Dieta witariańska (raw food diet), jak sama nazwa wskazuje, opiera się na spożywaniu surowej żywności. Dla jej zwolenników jest to coś więcej niż tylko sposób odżywiania. To cały styl życia i droga do optymalnego zdrowia. Nie zawsze tego samego zdania są eksperci, którzy ostrzegają przed negatywnym wpływem na zdrowie i [...]
Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]